Zbiór artykułów na temat pracy

Praca i prawo pracy – artykuły

Cukrzyca a życie zawodowe

cukrzyca Wydawałoby się, że cukrzyca to choroba, z którą społeczeństwu udało się już oswoić. Większość ludzi posiada choć minimalną wiedzę na temat jej przebiegu i leczenia. Dodatkowo współcześnie stosowana terapia i coraz większa świadomość chorujących stanowczo podniosła komfort życia i utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Dlaczego zatem diabetykom tak ciężko znaleźć pracę?

Aby zmienić tą sytuację, należałoby rozpocząć prowadzenie kampanii dla pracodawców. Pokazanie, że cukrzyca to nie wyrok, że można być równie wartościowym pracownikiem nawet wtedy, gdy w torbie obok laptopa trzymamy strzykawki insulinowe. Szef może obawiać się także częstego przerywania w pracy w celu mierzenia poziomu cukru, przyjmowania leków, a w najgorszym razie śpiączki cukrzycowej. Na wstępie należy go w sposób delikatny i nienachalny uświadomić i poinformować, na jaki typ cukrzycy chorujemy, jak często używamy glukometru, podajemy leki i w jakich sytuacjach należy reagować bo potrzebujemy pomocy. Takie otwarte podejście do problemu i „odkrycie swoich kart” spowoduje, że zarówno pracodawca jak i pracownicy będą wiedzieć, jak się w Twoim towarzystwie zachować i nie będą snuć domysłów. Nie zamiatanie problemu pod dywan da też przyszłemu szefostwu poczucie, że sami jesteśmy z tym problemem obyci i nie stanowi on już przeszkody w normalnym życiu zawodowym.

Więc co powoduje, że wśród diabetyków poziom bezrobotnych jest o wiele wyższy? Niewiedza i strach pracodawcy, czy może problem tkwi w przekazie informacji przez potencjalnego pracownika? Prawda pewnie tkwi gdzieś po środku, dlatego warto od początku współpracy zawodowej być otwartym, a także zadawać pytania i szczerze na nie odpowiadać

Tagi:
-

Comments are closed.